Červená řepa se poslední dobou stává čím dál víc oblíbenější zeleninou. Ačkoliv ji lidi většinou buď milují, nebo nenávidí, je zkrátka velmi zdravá a má spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví.
Řepa je známá svou tmavě fialovou barvou, kterou si bílý svetr polít rozhodně nechcete. Nachází se v ní ale tolik prospěšných látek, že stojí za to ji zařadit do svého jídelníčku. Pravděpodobně nejjednodušší formou konzumace řepy je šťáva. Pojďme se ale nejdříve podívat na samotné účinky řepy.
1) Může vám pomoc udržet si zdravou váhu
Řepa obsahuje velmi málo kalorií (41 kcal na 100 g), takže vám její konzumace může pomoct při hubnutí. Můžete si z ní dělat saláty (výborný je ten s křenem), nebo ranní smoothie či šťávy, jenž vám dodají dostatek energie. Pokud se snažíte zhubnout nějaká ta kila navíc, řepa je zkrátka ideální pomocník.
2) Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů
Řepa obsahuje vysoký obsah minerálů, mezi které patří vápník, fosfor, hořčík, draslík a železo. Z vitamínů pak obsahuje kyselinu listovou a vitamín A, B1, B2, B3, B6, C a E. Díky tomu je ideální jako prevence proti několika nemocem a zdravotním potížím.
3) Snižuje krevní tlak
Konzumace červené řepy může pomáhat snižovat také krevní tlak. Studie z roku 2022 uvádí, že dusičnany obsažené v červené řepě dokázaly snižovat systolický krevní tlak u dospělých trpících na vysoký tlak.
4) Podporuje zdraví střev
Řepa podporuje zdraví střev, což pravděpodobně ocení mnoho z nás. Nadýmání a s ním spojené nepříjemné bolesti břicha může alespoň částečně vyřešit častější konzumace řepy – třeba ve formě šťávy. Konzumace řepy pomáhá zvyšovat výskyt bakterie A. muciniphila v těle, což může snížit riziko výskytu několika nemocí, které jsou s touto bakterií spojené. Jedná se zejména o obezitu a cukrovku.
Zdroj: Autorský text, Healthline, Forbes, nzip; Studie: NIH, Science Direct, Náhledová fotografie: Polina Kovaleva/Pexels