Kapusta je zdravá zelenina, která má blahodárné účinky na zdraví. Je nabitá vitamíny, vlákninou a antioxidanty a v tomto článku se na kapustu zaměříme detailněji.
Ač je kapusta noční můrou mnohých lidí, kteří její konzumaci nenáviděli od dětství, obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, kvůli kterým se rozhodně vyplatí tuto zeleninu alespoň občas do jídelníčku zařadit.
Blahodárné účinky kapusty na zdraví
Kapusta obsahuje vitamín A, C a K, vlákninu a antioxidanty. Vitamín A podporuje zrak, vitamín C je známý svou schopností podporovat imunitu a vitamín K je důležitý pro správnou srážlivost krve.
Střeva
Mít v pořádku zdraví střev je velice důležité. Pokud je chcete podpořit ještě více, občas si pochutnejte na kapustě. Ta totiž dokáže přispívat k vyvážené střevní mikroflóře zejména díky vysokému obsahu vlákniny, která má pozitivní vliv na střevní mikrobiom.
Kosti
Kapusta může podporovat zdraví kostí zejména díky vitamínu K. Jeden šálek vařené kapusty obsahuje 493 mikrogramů vitamínu K, což je mnohem více, než je jeho doporučený denní příjem. Je také známo, že nedostatek vitamínu K je spojeno například s vyšším rizikem zlomenin.
Srdce
Lidé nejčastěji umírají na potíže spojené s onemocněním srdce. Je tedy víc než vhodné o to své pečovat co nejlépe. Můžete konzumovat samotnou kapustu, nebo čistou šťávu z kapusty. Ke zdraví srdce pomáhá zejména několik sloučenin obsažených v kapustě, mezi které patří například sulforafan.
Zdroj: Autorský text, redakce, Healthline, Health; Studie: NIH, NIH, WHO, NIH, Náhledová fotografie: Nutriciously/Unsplash