Určitě už jste někdy přemýšleli nad tím, proč se okurky balí do plastového obalu, když například cukety v obalu nejsou. Ve skutečnosti to má několik důvodů, na které se zaměříme na následujících řádcích.
1) Plastový obal pomáhá okurkám udržet si vlhkost
Jak nejspíš víte, okurky obsahují převážně vodu. Mají však tenkou slupku, která se může snadno poškodit. Okurka, která ztrácí vlhkost, není tak křupavá a svěží, jak ji známe. Stává se spíš gumovou a chuťově vůbec ne dobrou. Obal má v tomto případě skutečně za cíl okurku ochránit, aby se k nám na stůl dostala v co nejlepší kvalitě.
2) Obal chrání okurku před poškozením a odřeninám
Přeprava z farem do obchodu je mnohdy náročná a okurka by se mohla kvůli své tenké slupce velmi snadno poškodit. Je tedy možné, že by bez obalu nedorazila do cíle v dobrém stavu (to platí zejména v případě, když k nám okurky míří ze zahraničí). Poškození by mohlo podpořit vznik plísní a hniloby, což nikdo z nás pochopitelně nechce.
3) Obal zabraňuje přístupu kyslíku způsobujícího rozklad
Další důvod, který má ochránit okurku. Obal zabraňuje přístupu kyslíku, který urychluje kažení potravin. Kromě toho způsobuje také oxidaci, kvůli které zelenina hnědne. Plastový obal tedy udržuje vlhkost venku, ale zároveň drží kyslík venku, díky čemuž zůstanou okurky dlouho čerstvé a my si můžeme jejich svěží chuť maximálně užít.
Zdroj: Autorský text, Simply Recipes; Náhledová fotografie: Deon Black/Unsplash