Jak poznat, jestli je mleté hovězí maso zkažené?

Grind Meat in Glass Bowl

Asi všichni už jsme někdy zažili, že jsme si koupili mleté hovězí maso, strčili jej do lednice a zapomněli na něj. Za několik dnů si vzpomeneme, otevřeme balíček a nedokážeme posoudit jestli je mleté hovězí maso zkažené nebo se ještě sníst dá. Poznat to lze poměrně jednoduše.

Platí pravidlo, které doporučuje abyste maso vyhodili pokud máte podezření že už není v nejlepší kvalitě. Jestli je mleté hovězí maso zkažené poznáte podle několika věcí, které je nutné zkontrolovat. Nejdůležitější je samozřejmě kontrola samotného datumu spotřeby masa, ale jen to někdy zkrátka nestačí a je nutné řídit se i dalšími parametry.

Čerstvé mleté hovězí maso by mělo mít třešňově červenou barvu a také by mělo být pevné na dotek. Jeden z klíčových parametrů je vůně. Mleté hovězí maso, které je v perfektním stavu, by nemělo být příliš cítit. Naopak pokud má maso našedlou barvu, je slizké a měkké na dotek, je cítit zvláštně kysele, pak je čas jej vyhodit. Nezapomeňte si po manipulaci s ním řádně umýt ruce.

Doporučujeme se neřídit samotnou barvou. Ta je totiž u mletého hovězího masa náchylnější ke změnám. Pokud jste maso již měli v mrazáku, pak prošlo spálením mrazem, které může způsobit skvrny nebo hnědý odstín masa – to by však nemělo mít vliv na bezpečnost při konzumaci. Barvou se tedy řiďte zejména u masa, které jste neměli v mrazáku, ale bylo po nákupu pouze v lednici.

Jestliže jste zamrazili vařené mleté hovězí maso a nejste si jisti jeho kvalitou, pak se zaměřte zejména na jeho vůni, poté zkontrolujte i barvu a strukturu. Vůně je však u vařeného mletého hovězího masa nejdůležitější.

Zdroj: Healhtline, Parade; Náhledový obrázek: Angele J/Pexels

error: Content is protected !!