Nenápadná zelenina, kterou můžete přidat do všeho: Podporuje zdravé srdce i pleť

V mládí se zelené zelenině spíše vyhýbáme, ale jako dospělí víme, že její konzumace přispívá ke zdraví a aktivitě i ve vyšším věku. Snažíme se ji tedy přidávat všude kam se dá. Řeřicha je v jídle skvělá: Můžeme ji přidávat do sendvičů, salátů i polévek a pomáhají ke snížení vzniku rakoviny, udržuje zdravé srdce a bonusem je snížení vzniku vrásek.

Jak už to u zeleniny bývá, jedna porce obsahuje pouhé čtyři kalorie, takže si jí můžete dopřát, kolik chcete. Má peprnou chuť podobnou rukole, která se skvěle hodí do lahodného salátu, sendviče nebo ji můžete podávat k vajíčkům.

Větší konzumace řeřichy může udělat parádu i pro zdraví vašeho srdce. Pravidelná konzumace brukvovité zeleniny zabraňuje tvorbě plaku v tepnách díky bioaktivním fytochemickým sloučeninám. Stejně tak může pomáhat předcházet rakovině. Zvýšená hladina karotenoidů, včetně luteinu a beta-karotenu, po konzumaci řeřichy chrání buňky před poškozením DNA lymfocytů.

Foto: silviarita/Pixabay

Řeřicha obsahuje spoustu vitamínů nezbytných pro tvorbu kolagenu v těle, hlavně vitamín C a E. Pravidelná konzumace řeřichy tedy může zlepšit stav pleti a může se snížit hloubka vrásek.

Jak vidíte, řeřicha není jen těžce vyslovitelné slovo, ale i velice zdravá zelenina, kterou stojí za to při příštím nákupu vhodit do košíku – a nebo si ji rovnou vypěstovat sami.

Zdroj: Woman’s World, Náhledový obrázek: Pezibear/Pixabay