Brambory, čaj, pivo a další: Potraviny, které nejspíš skladujete déle, než byste měli

brown bread in plastic bag

Spoustu potravin právem považujeme za trvanlivé a tak je bez jakéhokoliv pocitu viny skladujeme dlouho. Často je to však déle než je doporučeno a kvůli tomu se zvyšuje šance, že překračujeme dobu, kdy je zdravé tyto potraviny sníst, píše portál Reader’s Digest.

To, že některé produkty mají stále ještě spoustu času do doby, kdy vyprší jejich použitelnost, ještě neznamená, že jsou v ideální kvalitě a je vhodné je sníst. To se týká několika potravin.

1. Koření, prášek do pečiva a jedlá soda

Produkty, jako jsou různá koření nebo jedlá soda často považujeme za takové, které se nikdy nezkazí. Ve skutečnosti právě tyto produkty po čase ztratí schopnost plnit svůj úkol. Jak si to ověřit? Smíchejte jedlou sodu s octem a prášek do pečiva s horkou vodou. Pokud se vytvoří pěna a bublinky, znamená to, že přísady jsou stále dostatečně čerstvé na pečení.

2. Cereálie

Otevřená krabice cereálií nevydrží věčně. Dostane se do ní vlhkost a zatuchne už po méně než třech měsících. Pokud cereálie obsahují ořechy, pak mohou vydržet ještě kratší dobu. Naopak ještě neotevřená krabice cereálií by měla vydržet až jeden rok.

3. Pivo

Zásoby piva se často skladují při pokojové teplotě, což nemusí vést přímo k jeho zkažení, ale může to výrazně snížit jeho dobu trvanlivosti. Po zhruba čtyřech měsících skladování při pokojové teplotě může na pivo začít působit teplo, vzduch a světlo, což má za následek zvláštní chuť a sníženou kvalitu. Raději pivo uchovávejte vždy v chladu.

apples and bananas in brown cardboard box
Foto: Maria Lin Kim/Unsplash

4. Čaj

Kdy jste si naposled přebrali skříňku s krabičkami čaje? Čaj má trvanlivost zhruba jeden rok a po uplynutí této doby by se měl vyhodit. V opačném případě může šálek vašeho čaje chutnat jinak, než jste zvyklí. To samé platí pro kávu.

5. Česnek

Česnek můžete při správném skladování mít doma poměrně dlouho. V chladné, tmavé místnosti a v síťovaných sáčcích jej můžete skladovat zhruba čtyři měsíce. Po této době česnek není nebezpečný, ale může ztratit svou výraznou chuť.

6. Brambory

Brambory vydrží zhruba dva týdny v lednici a dva měsíce ve spíži. Jakmile začnou klíčit, pak víte, že už přišel čas na jejich nemilosrdné vyhození do koše.

Zdroj: Reader’s Digest, Insider; Náhledový obrázek: Annie Spratt/Unsplash

error: Content is protected !!