Tyto suroviny najde doma jistě každý. Avšak smýšleli jste o nich někdy jinak než jako o dochucovadle? Jestli ne, tak je to škoda. Hned si ukážeme proč.
Význam koření v historii lidstva
Ačkoliv se nám to zdá neuvěřitelné, naši předci brali koření spíše jako zdroj léčiva, které jim poskytovalo. Proto se také nedělá rozdíl mezi kořením a léčivými rostlinami. Zlom nastal v době, kdy se o slovo přihlásil technický pokrok. Hlavně v oblasti organické chemie. Od té doby se začala vyvíjet nejrůznější syntetická léčiva a z koření se stala pro většinu lidí pouhá pochutina. Není to ale škoda?
Dnešní pohled vědy
V posledních letech se vlivu koření na lidský organismus začala zabývat i věda. Nové výzkumy dokonce potvrzují zkušenosti našich předků. Největší novinku ohledně tohoto tématu ovšem přineslo zjištění, že sama strava nám nutričně nestačí k zajištění dobré výživy těla. K tomu všemu právě napomáhá její zpracování a následné dochucení, díky kterému vznikají dva faktory – vůně a chuť. Oba totiž vyvolávají zvýšenou sekreci slin a trávicích šťáv. Některé druhy dokonce podporují peristaltiku střev a vstřebávání potřebných látek.
Nejčastěji užívané druhy koření, které pomáhají
Asi nejběžnějším druhem, které doma používá každý, je česnek. V tomhle případně mluvíme o přírodním antibiotiku, které nám může pomoci s bojem při bakteriální infekci. I koření dokáže tělo zbavovat škodlivých bakterií. Nelze opomenout ani jeho účinky na krevní oběh. Snižuje totiž krevní tlak. Pokud máte problém se žlučníkem, může Vám pomoci například křen, máta či kurkuma. Při potížích s trávením pak neuděláte chybu, když sáhnete po majoránce, kmínu nebo mátě, píše portál Celostní medicína.
Výčet je skutečně široký a účinky různorodé. Je jen na nás, jaké zvolíme pro své lepší zdraví. A až budete sahat třeba právě po majoránce či kmínu, vzpomeňte si, že požíváte přírodní lék.
Zdroj: Celostní medicína, Hopkinsmedicine, ScienceDirect, JourlnalofMentary, Essentialstacks, Mdpi, WebMD, DrAxe Náhledový obrázek: Pranjall Kumar/Unsplash


