Řepa je ideální svačinka nebo příloha k jídlům, která má skutečně velké množství benefitů. Tato fialová zelenina dokáže při pravidelné konzumaci s tělem divy. Vlastně vůbec není divu, že dietologové a odborníci na výživu označují červenou řepu za superpotravinu.
Je plná vitamínů a živin, jako jsou dietní dusičnany, betalainy a lutein, které pomáhají zlepšovat vysoký krevní tlak, podporují zdraví srdce, pomáhají zdraví očí a mnoho dalšího. Co je lepší než barevný talíř?
Poprvé byla sklízena na Blízkém východě, jako první ji konzumovaly starověké civilizace včetně starých Egypťanů, Řeků a Římanů a v Evropě se od středověku používá k léčbě zažívání a nemocí souvisejících s krví. Syrová červená řepa je tvořena z asi 88 % vodou. Zbylá část obsahuje živiny jako jsou foláty, vápník, oxid dusnatý a oxaláty.
Zařazení červené řepy do jídelníčku má spoustu výhod:
Podívejte se na několik příznivých účinků na zdraví, které vás čekají, když začnete syrovou nebo vařenou řepu přidávat do svých superpotravinových koktejlů, polévek, salátů a dalších pokrmů.
Zlepšuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi
Menopauza na každého z nás působí jinak, ale jedno je jisté: mění vaše tělo. Může se například změnit způsob, jakým vaše tělo vstřebává sůl, což může vést ke zvýšení krevního tlaku, způsobit bolesti hlavy, bušení srdce a úzkost.
Pokud se nic z toho neřeší, může to vyvolat vážnější onemocnění, což je důvod, proč je řepa tak prospěšná. Řepa je účinná při snižování systolického krevního tlaku díky vysoké koncentraci dusičnanů v potravě. Dusičnany pomáhají rozšiřovat cévy a snižovat krevní tlak.
Snižuje zánět v těle, o kterém většinou ani nevíme
Stejné dusičnany ve stravě pomáhají snižovat zánět v cévách. Kromě toho betalainy v řepě – druh pigmentu, který se nachází v houbách vyššího řádu a dalších potravinách – rovněž snižují zánět. My o tomto zánětu často vůbec nevíme, proto je důležité konzumovat potraviny, které jej ničí.
Dohromady to snižuje riziko zdravotních problémů spojených s obezitou, cukrovkou a dalšími chronickými onemocněními. Pacienti se záněty kloubů často uvádějí, že po zařazení červené řepy do svého jídelníčku se jim snížily jejich potíže. A to se vyplatí!
Zlepšuje trávení
Dospělí se velmi často potýkají se špatným trávením, které doprovází nadýmání, bolesti břicha nebo křeče. Pokud se často potýkáte s zácpou nebo jinými zažívacími komplikacemi, řepa může díky své vláknině pomoci regulovat zdraví vašich střev.
Vláknina podporuje trávení a pomáhá zvládat zácpu a divertikulitidu – a případně jim předcházet. Řepa také snižuje dlouhodobé zdravotní komplikace související s trávicím systémem, jako je například rakovina tlustého střeva.
Snižuje rizika srdečních onemocnění
Vzhledem k tomu, že řepa je velmi užitečná pro snižování krevního tlaku, je také skvělou podporou pro minimalizaci rizika srdečních onemocnění. Dusičnany v řepě pomáhají rozšiřovat cévy, což umožňuje lepší průtok krve. Díky tomu se významně snižuje riziko vážných srdečních onemocnění, které se často vyskytují a ne nadarmo jsou velkým strašákem.
Podporuje funkce mozku
Ačkoli to může být děsivé, faktem je, že s přibývajícím věkem se zvyšuje riziko ztráty paměti a kognitivních stavů. Proto je fyzické cvičení a ochrana zdraví našeho mozku tak důležitá. A také proto může být klíčem k podpoře paměti a učení šálek červené řepy. Jak je to možné? Rozšiřuje cévy a zvyšuje průtok krve do mozku.
Zvyšuje energii
Pokud hledáte potraviny, které vám dodají energii, aniž by vás zatěžovaly, pak je pro vás řepa tou pravou zeleninou. Má vysoký obsah vitamínů a živin, ale nízký obsah kalorií, což z ní činí skvělou volbu pro každého, kdo hubne nebo snižuje příjem sacharidů. I tak však dokáže tělu dodat dostatek tolik potřebné energie.
Zdroj: Woman’s World, Náhledový obrázek: Emma-Jane Hobden/ Unsplash

