Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce v Česku a jen málo lidí je nejí vůbec. Jeho pravidelná konzumace je spojená se spoustou účinků na tělo, které byste měli znát. Možná, že si pak zanedbávání jejich konzumace dobře rozmyslíte.
Banány jsou velmi sladké, takže po nich lidé sahají i ve chvíli, kdy je honí mlsná. Narozdíl od cukrovinek jako je například čokoláda neobsahují přidané cukry a jejich sladkost je zcela přírodní. Málokdo ale zná jejich blahodárné účinky na zdraví.
Jíst banány pravidelně se vyplatí
Banány obsahují spoustu vlákniny, draslíku, vitamínu B6 a vitamínu C, jsou ale také nabité antioxidanty a dalšími látkami cennými pro zdraví. Všechny tyto látky dohromady tvoří silnou kombinaci, která má vliv na zdraví celého těla. Bylo vědecky prokázáno, že mají pozitivní vliv například na tyto oblasti:
Podporují trávení
Vláknina obsažená v banánech může podpořit trávení, což je velmi žádoucí. V nezralých banánech se nachází rezistentní škrob, tedy prospěšné prebiotikum. To působí ve střevech jako potrava pro „dobré“ bakterie, které se poté množí a vytváří zdravé prostředí. Při pravidelné konzumaci banánů tedy můžete pociťovat menší potíže se zácpou, podle některých studií dokonce mohou působit jako prevence před rakovinou tlustého střeva.

Budete snadněji hubnout
Pokud je vaším cílem zhubnout přebytečná kila, obyčejný banán se může stát vaším nejlepším přítelem. Banány jsou velmi oblíbené u sportovců, a my vám hned vysvětlíme proč. Jelikož obsahují spoustu vlákniny, pomohou vám se cítit déle sytí – a tím pádem nebudete po chvíli vyhledávat další jídlo. Zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu, takže vám zbyde ještě spousta kalorií, které můžete využít třeba na vydatný zdravý oběd.
Pomáhají chránit srdce
Obáváte se o zdraví svého srdce, protože si třeba nedopřáváte dostatek pohybu? Snažte se dbát alespoň na zdravou stravu, která má také obrovský vliv na naše zdraví. Zařaďte do svého jídelníčku tolik oblíbené banány, které obsahují dostatek draslíku. Ten může pomáhat snižovat krevní tlak, což je pro zdraví srdce klíčové. Kromě draslíku obsahují banány i hořčík, který je pro srdce také důležitý.

Nezralý banán zlepšuje citlivost na inzulín
Nezralé banány obsahují méně cukru a jak jsme si vysvětlili výše, tak obsahují také rezistentní škrob (probiotikum). Právě toto probiotikum podle studie vědců z BMC zlepšuje citlivost na inzulín, což může pomáhat předcházet chronickým onemocněním jako je cukrovka 2. typu. Tělo díky rezistentnímu škrobu lépe reaguje na hormon inzulín, který reguluje hladinu cukru v krvi. V tomto ohledu je ale potřeba ještě dalších výzkumů.
Může zlepšit zdraví ledvin
Ledviny máme jen jedny a pokud nebudou zdravé, nebudeme zdraví ani my. Dnešní doba plná ultra zpracovaných potravin, sladkých nápojů a různých chemikálií jim to příliš neulehčuje. Draslík obsažený v banánech má kromě regulace krevního tlaku vliv také na zdraví ledvin, proto se je vyplatí jíst každý den.
Výjimka platí v případě, pokud se člověk léčí s těžkým onemocněním ledvin. Tito lidé naopak nemohou přijímat vysoké množství draslíku a pokud si neví rady, měli by se nejdříve poradit se svým lékařem.
Zdroj: Cleveland Clinic, Healthline, National Library of Medicine



