Syté pomazánky hotové za pár minut: Vyzkoušejte dokonalou vajíčkovou nebo pikantní tvarůžkovou

křupavý chléb s čerstvě připravenou pomazánkou
Foto: Anna Nekrashevich/Pexels

Připravte si rychlé pomazánky, které vás zasytí na dlouhou dobu. Jsou perfektním občerstvením nejen pro hosty, ale také pro každou chvíli, kdy se vám zkrátka nechce připravovat nic složitého.

Přemýšlíte čím pohostit přátelé, kteří se nečekaně objeví u vašich dveří? Na následujících řádcích vám představíme několik tipů na pomazánky, které jsou hotové takřka za pár minut a k jejich přípravě vám bude stačit pár základních surovin. Následně z nich můžete vytvořit chutné jednohubky nebo chlebíčky s trochou zeleninové ozdoby.

Sardinková pomazánka

Ačkoliv ne všichni strávnicí mají v lásce ryby a mořské plody, najdou se i tací, kteří si na nich dokážou pochutnat. Proto je dobré mít v zásobě i jednoduchý recept na výživnou a na přípravu velice snadnou pomazánku ze sardinek. Jedna plechovka stojí jen pár korun a ani další přísady vaši peněženku příliš nezatíží.

Mimo zmíněnou plechovku sardinek budete potřebovat 100 g lučiny, 2 čajové lžičky citronové šťávy, najemno nasekanou jarní cibulku (použít můžete i její zelenou část), na kostičky nakrájené 2 menší kyselé okurky a sůl a pepř dle vaší chuti. Všechny suroviny smíchejte a dejte na chvíli do lednice.

Pomazánku se nejvíce hodí namazat na čerstvé celozrnné pečivo, ale stejně dobře vám poslouží i pečivo z bílé mouky.

Mrkvová pomazánka

V případě že chcete své milé pohostit zdravější alternativou pomazánky, zkuste připravit mrkvovou, která se díky svému pastelovému zbarvení skvěle vyjímá na kolečkách nakrájeného rohlíku, a snadno tak dokáže zaujmout i menší strávníky. Na její přípravu budete potřebovat vaničku polotučného tvarohu (250g balení), 50 g nadrobno nasekané kuřecí či krůtí šunky, dvě větší najemno nastrouhané mrkve, 50 g nastrouhaného tvrdého sýra (můžete použít jak eidam, tak výraznější ementál či snadno dostupnou goudu) a pokrájené natvrdo uvařené vajíčko. Na ozdobu se skvěle hodí najemno nakrájená pažitka, případně i řeřicha. Opět stačí vše smíchat a pak už jen ochutnat.

Pokud chcete, aby pomazánka měla pikantnější chuť, přidejte na závěr 1 polévkovou lžíci plnotučné hořčice.

Pomazánky jsou ideální pochoutkou pro hosty, kteří si chtějí na něčem pochutnat
slavnostní občerstvení nachystané pro hosty
Foto: Daria Andrievskaya/Pexels

Vajíčková pomazánka

Pomazánkou, která zaručeně zasytí a je hotová za pár minut, je vajíčková z pouhých čtyř surovin. Vejce jsou nesmírně zdravou surovinou a obsahují téměř všechny vitamíny, až na céčko. Na přípravu pomazánky vám postačí 4 natvrdo uvařená vejce, která nakrájejte najemno. K nim přidejte 4 brambory vařené ve slupce nakrájené na menší kostičky. V případě, že chcete mít pomazánku skutečně jemnou, obě suroviny nastrouhejte po jejich vychladnutí nahrubo. K vejcím a bramborám dále přidejte asi 125 ml majonézy (můžete nahradit stejným množstvím bílého jogurtu) a 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice.

Hotovou pomazánku namažte na pokrájené plátky veky a ozdobte najemno nasekanou petrželkou.

Nivová pomazánka

Ačkoliv je sýr niva výrazný nejen svou slaností, ale i nezvyklou příchutí, snadno se může stát hlavní ingrediencí při přípravě chutné pomazánky. Na její přípravu budete potřebovat 200 g nivy, 1 tavený sýr, 2 polévkové lžíce majonézy nebo bílého jogurtu a najemno nasekanou petrželku. Pro větší šmrnc můžete na závěr přidat prolisovaný stroužek česneku a špetku pálivé mleté papriky.

Nivová pomazánka je skvělá na přípravu jednohubek, které můžete navrch ozdobit celými cherry rajčátky a celek spíchnout párátkem.

Tvarůžková pomazánka

Na závěr si představme pomazánku, o které jste možná ještě nikdy neslyšeli. Její dominantou jsou uzrálé tvarůžky, a tak není divu, že ji ocení především milovníci piva a mírně pikantních dobrot. Nejprve si vyšlehejte 80 g povoleného másla se špetkou soli. Ke směsi dále přidejte 200 g žervé a 200 g najemno rozmačkaných tvarůžků. Pomazánku doplňte o najemno nasekanou menší cibulku (může být i jarní), kmín a sůl.

Nejlepšího výsledku dosáhnete, když pomazánku necháte odležet přes noc v lednici. Druhý den ji namažte na plátky veky či na kolečka bagetky a ozdobte nakládanou kapií.

Zdroj: Autorský text, redakce Ansu