Upečte si podzimem vonící jablečný koláč: Nadchne vás křehkým korpusem a šťavnatou náplní

jablečný koláč podzimní

Žádná podzimní pochoutka není tolik ikonická jako jablečný koláč. Není nic lepšího než si z chutných jablíček připravit tento nostalgický moučník, který ve vás probudí tu pravou podzimní atmosféru. Pokud vám pečení koláčů připadá složité, neděste se – poradíme vám, jak si v pár krocích připravit dokonalý domácí jablečný koláč.

Nejvíce se na přípravu jablečného koláče hodí trpčí a pevnější odrůdy s výraznější chutí. Patří mezi ně jablka odrůdy Granny Smith, která jsou kyselejší a během pečení se nerozpadnou. Existují ale i další – Cortland, Braeburn, Honeycrisp a Pink Lady, případně i jejich kombinace. Při přípravě jablečného koláče se raději vyhněte jablkům odrůdy Red Delicious, Fuji a Golden Delicious – jsou příliš měkká a chuťově ne tolik výrazná.

Potřebné ingredience:

Ačkoli se vyplatí si s výběrem jablek dát záležet, ostatní suroviny, které budete při přípravě jablečného koláče, se řadí mezi ty běžné. Na přípravu této lahodné pochoutky budete potřebovat:

Na linecké těsto:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2/3 kostky másla
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • 1 celé vejce
  • špetku soli

Na náplň:

  • ½ hrnku krystalového cukru
  • ½ hrnku hnědého cukru
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • 1 čajovou lžičku mleté skořice
  • špetku mletého zázvoru
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku
  • 6-7 hrnků tence nakrájených a oloupaných jablek
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • 1 polévkovou lžíci másla
  • 1 bílek (vejce velikosti L)
podzimní jablečný koláč
Jablečný koláč je nejoblíbenější podzimní pochoutkou, kterou si doma připravíte během chvilky | Foto: ROMAN ODINTSOV/Pexels

Jablečný koláč z lineckého těsta se šťavnatou náplní a křehkým korpusem: Postup přípravy

Příprava je skutečně jednoduchá a zvládnou ji i úplní kuchařští začátečníci. Nejprve si pečící troubu předehřejte na 190 stupňů. Ze všech surovin na linecké těsto vypracujte hladké a nelepivé těsto. Z těsta odeberte polovinu, kterou na lehce pomoučeném válu vyválejte na kruh o tloušťce 3 mm a přeneste jej do koláčové formy. Spodek korpusu propíchejte vidličkou a formu na chvíli vložte do lednice.

Mezitím si v menší misce smíchejte oba cukry, mouku a koření. Ve větší misce promíchejte nakrájená jablka s citronovou šťávou. Cukrovou směs přidejte k jablkům a znovu promíchejte. Koláčovou formu vyndejte z lednice a na korpus přidejte jablečnou směs. Navrch položte kousky másla.

I druhou polovinu těsta rozválejte na kruh o tloušťce 3 mm a nakrájejte jej na 2,5 cm široké proužky. Jednotlivé proužky postupně skládejte na jablečnou směs tak, aby vám vznikla mřížka. Přečnívající proužky odřízněte. Vaječný bílek vyšlehejte do pěny, se kterou mřížku potřete. Než koláč vložíte do trouby, můžete jeho povrch zlehka posypat hnědým cukrem a skořicí.

Koláčovou formu vložte do předehřáté trouby a koláč pečte 60 až 70 minut, dokud mřížka nebude zlatohnědá a náplň nebude zlehka bublat. Upečený koláč vyjměte z trouby a před podáváním jej nechte zcela vychladnout.

Zdroj: Autorský text, redakce Ansu, Taste of Home, Natasha’s Kitchen; Náhledová fotografie: Kaboompics.com/Pexels