Asi každý z nás zná tradiční mazanec nebo jidáše, kousky kynutého těsta ve tvaru šneka potřené medem. Ale co recepty na velikonoční cukroví, kterým můžete pohostit nejen návštěvu, ale obdarovat jím i případné koledníky? Připravili jsme pro vás několik jednoduchých receptů na drobné velikonoční cukroví, jehož příprava bude bavit i děti a na které vám budou stačit suroviny, které má doma každý z nás.
Velikonoční cukroví si nejspíš doma nepřipravuje každý. Proč ale letos neudělat výjimku a nepřipravit si něco dobrého? Pojďte se podívat na ty nejzajímavější recepty, které jsme pro vás připravili.
Jarní vosí hnízda (včelí úly) s oříšky a marcipánem
Mírně obměněná varianta klasických nepečených vosích hnízd, které zpravidla připravujeme den před Štědrým dnem. Tato velikonoční verze je však doplněna o oříšky a marcipán, a pokud rádi experimentujte, můžete do těsta přidat i pár kapek potravinářského barviva a vzniklé úlky nápaditě dozdobit.
Na nepečené těsto budeme potřebovat (30 kusů):
- 160 g namletých vlašských oříšků
- 160 g moučkového cukru
- 60 g másla pokojové teploty
- 2 polévkové lžíce rumu (není nutné)
- 1 žloutek
- 15 g holandského kakaa
- špetka mleté skořice
- špetka mletého badyánu
Na krém si připravte:
- 80 g másla pokojové teploty
- 1 polévkou lžíci rumu (není nutné)
- 20 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
Na dokončení si dále připravte marcipán a případně potravinářské barvivo v barevném odstínu dle vaší preference.
Samotná příprava:
Veškeré suroviny na těsto smíchejte dohromady – nejprve promíchejte sypké s kořením a nakonec přidejte máslo, žloutek a případně i rum. Obdobně připravte i krém, který vyšlehejte dohladka. Z těsta vytvarujte 30 kuliček, které postupně vmačkávejte do formičky na vosí hnízda.
Ve vzniklém hnízdě udělejte špičatým nástrojem otvor a pomocí cukrářského sáčku zaplňte vzniklý prostor krémem. Každé z hnízd pak zaklopte vykrojeným kolečkem z marcipánu a dejte přes noc zatuhnout do ledničky.
V případě, že chcete dosáhnout jiného barevného odstínu než kakaově hnědé, kakao zcela vynechejte, případně do těsta přidejte pár kapek potravinářského barviva a zatuhlá vosí hnízda nazdobte dle vaší fantazie.
Boží milosti s vůní citronové kúry
Pokud neradi experimentujete, nebo máte jednoduše rádi tradiční receptury, zalíbit by se vám mohl jednoduchý recept na cukroví známé jako boží milosti. K přípravě těsta vám bude stačit pouhých pět surovin a k dozdobení obyčejný moučkový cukr.
Budeme potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 6 g kypřícího prášku
- citronová kúra z půlky chemicky neošetřeného citronu
- 4 celá vajíčka
- 8 lžic rumu (není nutné)
Na dokončení si dále připravte moučkový a vanilkový cukr. Pozor, nikoliv cukr vanilinový.
Jak na to:
Postup je velice jednoduchý. Z veškerých surovin vypracujte buď ručně, nebo za pomocí kuchyňského robota, hladké a pevné těsto, které nechte alespoň dvě hodinky odpočinout v ledničce. Hotové těsto pak na vále vyválejte na obdélník o tloušťce kolem 3 mm a ostrým nožem jej nakrájejte na 3 cm široké proužky, z nichž odkrajujte centimetrové čtverečky.
V hlubší pánvi si rozehřejte slunečnicový olej, v němž jednotlivé čtverečky smažte dozlatova. Celý proces netrvá déle než pár minut. Ještě teplé boží milosti obalte v moučkovém cukru smíchaným s cukrem vanilkovým.

Křehká velikonoční kuřátka s rozinkami
Žádné Velikonoce se neobejdou bez vajíček, ke kterým neodmyslitelně patří i kuřátka a slepičky. Vy si křehká ořechová kuřátka vonící po skořici můžete za pár minut připravit z těsta, které na první pohled vypadá jako těsto kynuté. Nenechte se ale mýlit, žádné droždí ani kvásek nebudete potřebovat.
Přísady na přípravu těsta (12 kuřátek):
- 550 g hladké mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 celé vejce
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g změklého másla
- 12 g kypřícího prášku
- 2 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů (můžete použít i lískové)
- 1 čajová lžička skořice
- vejce na potření
- rozinky na ozdobení
- moučkový cukr
Samotná příprava:
Do větší mísy prosejte mouku s práškem do pečiva i s oběma cukry. Postupně přidejte zbylé suroviny a na mírně pomoučeném vále vypracujte hladké a nelepivé těsto. Vzniklé těsto nechte přikryté utěrkou odpočívat zhruba 20 minut. Odpočinuté těsto rozdělte na 12 stejně velkých dílů, z nichž prsty vyválejte tenké válečky. Z každého válečku vytvořte kuřátko (váleček z obou stran zatočte do tvaru šneka) a ozdobte rozinkami.
Vzniklá kuřátka pečte na plechu vyloženém pečícím papírem a potřené vajíčkem zhruba 10 minut při teplotě 200 °C. Hotová kuřátka můžete ještě teplá obalit v moučkovém cukru.
Zdroj: Autorský text, redakce Ansu, Hodyhody


