Tradiční i méně známé recepty na velikonoční cukroví: Které z nich vyzkoušíte?

čerstvě upečené velikonoční cukroví
Foto: Wouter Supardi Salari/Unsplash

Asi každý z nás zná tradiční mazanec nebo jidáše, kousky kynutého těsta ve tvaru šneka potřené medem. Ale co recepty na velikonoční cukroví, kterým můžete pohostit nejen návštěvu, ale obdarovat jím i případné koledníky? Připravili jsme pro vás několik jednoduchých receptů na drobné velikonoční cukroví, jehož příprava bude bavit i děti a na které vám budou stačit suroviny, které má doma každý z nás.

Velikonoční cukroví si nejspíš doma nepřipravuje každý. Proč ale letos neudělat výjimku a nepřipravit si něco dobrého? Pojďte se podívat na ty nejzajímavější recepty, které jsme pro vás připravili.

Jarní vosí hnízda (včelí úly) s oříšky a marcipánem

Mírně obměněná varianta klasických nepečených vosích hnízd, které zpravidla připravujeme den před Štědrým dnem. Tato velikonoční verze je však doplněna o oříšky a marcipán, a pokud rádi experimentujte, můžete do těsta přidat i pár kapek potravinářského barviva a vzniklé úlky nápaditě dozdobit.

Na nepečené těsto budeme potřebovat (30 kusů):

  • 160 g namletých vlašských oříšků
  • 160 g moučkového cukru
  • 60 g másla pokojové teploty
  • 2 polévkové lžíce rumu (není nutné)
  • 1 žloutek
  • 15 g holandského kakaa
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého badyánu

Na krém si připravte:

  • 80 g másla pokojové teploty
  • 1 polévkou lžíci rumu (není nutné)
  • 20 g moučkového cukru
  • 10 g vanilkového cukru

Na dokončení si dále připravte marcipán a případně potravinářské barvivo v barevném odstínu dle vaší preference.

Samotná příprava:

Veškeré suroviny na těsto smíchejte dohromady – nejprve promíchejte sypké s kořením a nakonec přidejte máslo, žloutek a případně i rum. Obdobně připravte i krém, který vyšlehejte dohladka. Z těsta vytvarujte 30 kuliček, které postupně vmačkávejte do formičky na vosí hnízda.

Ve vzniklém hnízdě udělejte špičatým nástrojem otvor a pomocí cukrářského sáčku zaplňte vzniklý prostor krémem. Každé z hnízd pak zaklopte vykrojeným kolečkem z marcipánu a dejte přes noc zatuhnout do ledničky.

V případě, že chcete dosáhnout jiného barevného odstínu než kakaově hnědé, kakao zcela vynechejte, případně do těsta přidejte pár kapek potravinářského barviva a zatuhlá vosí hnízda nazdobte dle vaší fantazie.

Boží milosti s vůní citronové kúry

Pokud neradi experimentujete, nebo máte jednoduše rádi tradiční receptury, zalíbit by se vám mohl jednoduchý recept na cukroví známé jako boží milosti. K přípravě těsta vám bude stačit pouhých pět surovin a k dozdobení obyčejný moučkový cukr.

Budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 6 g kypřícího prášku
  • citronová kúra z půlky chemicky neošetřeného citronu
  • 4 celá vajíčka
  • 8 lžic rumu (není nutné)

Na dokončení si dále připravte moučkový a vanilkový cukr. Pozor, nikoliv cukr vanilinový.

Jak na to:

Postup je velice jednoduchý. Z veškerých surovin vypracujte buď ručně, nebo za pomocí kuchyňského robota, hladké a pevné těsto, které nechte alespoň dvě hodinky odpočinout v ledničce. Hotové těsto pak na vále vyválejte na obdélník o tloušťce kolem 3 mm a ostrým nožem jej nakrájejte na 3 cm široké proužky, z nichž odkrajujte centimetrové čtverečky.

V hlubší pánvi si rozehřejte slunečnicový olej, v němž jednotlivé čtverečky smažte dozlatova. Celý proces netrvá déle než pár minut. Ještě teplé boží milosti obalte v moučkovém cukru smíchaným s cukrem vanilkovým.

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem
velikonoční dekorace
Foto: Sebastian Staines/Unsplash

Křehká velikonoční kuřátka s rozinkami

Žádné Velikonoce se neobejdou bez vajíček, ke kterým neodmyslitelně patří i kuřátka a slepičky. Vy si křehká ořechová kuřátka vonící po skořici můžete za pár minut připravit z těsta, které na první pohled vypadá jako těsto kynuté. Nenechte se ale mýlit, žádné droždí ani kvásek nebudete potřebovat.

Přísady na přípravu těsta (12 kuřátek):

  • 550 g hladké mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 celé vejce
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g změklého másla
  • 12 g kypřícího prášku
  • 2 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů (můžete použít i lískové)
  • 1 čajová lžička skořice
  • vejce na potření
  • rozinky na ozdobení
  • moučkový cukr

Samotná příprava:

Do větší mísy prosejte mouku s práškem do pečiva i s oběma cukry. Postupně přidejte zbylé suroviny a na mírně pomoučeném vále vypracujte hladké a nelepivé těsto. Vzniklé těsto nechte přikryté utěrkou odpočívat zhruba 20 minut. Odpočinuté těsto rozdělte na 12 stejně velkých dílů, z nichž prsty vyválejte tenké válečky. Z každého válečku vytvořte kuřátko (váleček z obou stran zatočte do tvaru šneka) a ozdobte rozinkami.

Vzniklá kuřátka pečte na plechu vyloženém pečícím papírem a potřené vajíčkem zhruba 10 minut při teplotě 200 °C. Hotová kuřátka můžete ještě teplá obalit v moučkovém cukru.

Zdroj: Autorský text, redakce Ansu, Hodyhody