Nejen že česnek umí skvěle ochutit spoustu jídel, ale hlavně je velmi zdravý. I proto bychom měli konzumovat zejména v podzimních a zimních měsících, kdy jsme náchylní na nachlazení. A jednou z nejlepších možností, jak si v zimě česnek vychutnat, je si z něj připravit lahodnou polévku.
Česneková polévka patří mezi ty nejjednodušší a dost možná i nejoblíbenější. Posuňte svou oblíbenou polévku na novou úroveň a připravte si ji z pečeného česneku. Není to vůbec složité.
Polévka z pečeného česneku
Nejdříve si upečte česnek. Budete potřebovat 5 paliček, kterým uřežete vrchní část, pokapete olivovým olejem a zabalíte je do alobalu. Poté je přesuňte do pekáčku, ve kterém je budete péct na 180 stupňů po dobu asi třiceti minut, ale klidně i déle. Česnek musí být úplně měkký – struktura by měla připomínat pastu.
Mezitím co budete česnek péct si nakrájejte cibuli a orestujte ji na (ideálně) olivovém oleji. Pokud si budete chtít polévku vylepšit, můžete přidat 100 ml bílého vína. Jakmile cibulka zesklovatí, dejte na ni tři na menší kousky nakrájené brambory a zalijte jedním litrem zeleninového vývaru. Vařte, dokud brambory nezměknou.
Jakmile budete mít brambory uvařené, polévku přesuňte ze sporáku a přilijte do ní 150 ml smetany. Pak už zbývá jen přidat upečený česnek (vymáčknete jej ze slupky), a vše rozmixujte. Nakonec už jen přidejte sůl a pepř. Výsledkem bude dokonalá krémová polévka.
Zdroj: Autorský text, Recepty.cz, Prima Fresh; Náhledová fotografie: Veronika FitArt/Unsplash