Možná se vám už stalo, že jste během procházek jarní přírodou najednou ucítili silnou vůni, která nápadně připomínala vůni česneku, který běžně používáme v kuchyni. S jistotou se jednalo o česnek medvědí, který je znám i pod svým přívlastkem divoký. Narazit na něj můžeme nejen v lesích, ale i na loukách, kde roste v hustých lánech. Co ale dělat v případě, kdy nemáme možnost natrhat si jej v přírodě?
Medvědí česnek si můžete snadno vypěstovat i u vás doma. Zralé listy využijete v kuchyni a pokud se budete řídit tradiční čínskou medicínou, zjistíte, že schopností této divoké byliny je snížení vysokého krevního tlaku. V závěru článku si pak společně připravíme pesto z medvědího česneku, které se skvěle hodí k těstovinám i jako přísada do pomazánek.
Způsoby pěstování a sklízení medvědího česneku
Vypěstovat si medvědí česnek není nijak složité. Jedná se o bylinu, která se velice rychle množí a rozrůstá. Proto doporučujeme cibulky medvědího česneku zasadit raději do jednotlivých květináčů. Když byste totiž cibulky medvědího česneku zasadili do záhonu, mohlo by se vám snadno stát, že vytlačí ostatní zasazené rostliny, což by bylo více na škodu než k užitku. Vadit by vám při jeho pěstování ve větším množství mohla začít i jeho výrazná vůně, která může být až nepříjemná.
Pokud jej ale i přesto chcete pěstovat ve vyhrazeném záhoně na zahradě, dařit se mu bude v mírně kyselých půdách, ve vlhkém prostředí. Zasazený medvědí česnek tak pravidelně zalévejte a dbejte, aby měl neustále dostatek vláhy.

Jednotlivé listy, květy i stonky medvědího česneku sklízejte pomocí nůžek a co nejrychleji zpracujte. Mějte na paměti, že utržené listy mají tendenci rychle uvadat, a tak je zde rychlost skutečně na místě. V případě kdy víte, že byste sklizený česnek nestihli včas zpracovat, vložte jej do uzavíratelného sáčku s trochou vody do lednice. Takto by měl vydržet čerstvý i několik dní.
Využití v kuchyni i při léčbě vysokého krevního tlaku
Původ využití medvědího česneku v lékařství bychom našli už před mnoha staletími v Číně. Zde jeho listy i stonky využívali tamní lékaři při léčbě zažívacích potíží i na snížení vysokého krevního tlaku.
Nejen lékařství je ale odvětví, ve kterém lze medvědí česnek využít. Nejspíše už jste slyšeli o pestu z medvědího česneku, které je k vidění nejen ve větších obchodních řetězcích, ale i na farmářských trzích. V několika málo krocích si ho za pár minut můžete připravit doma i vy (viz níže).
Nespornou výhodou medvědího česneku je, že všechny jeho části jsou dokonale jedlé. Rané výhonky se dají zpracovat stejným způsobem jako listy jakéhokoliv salátu. Větší listy lze nasekat a jíst syrové nebo z nich připravit alternativu špenátu. Stonek medvědího česneku lze nakrájet a použít na ozdobu podobně jako pažitku.
Jak připravit pesto z medvědího česneku
Proměňte listy této divoké rostlinky v hustou, mírně pikantní omáčku, která si rozumí nejen s těstovinami, ale i s pečeným skopovým. K nasekaným listům přidejte najemno nastrouhaný parmazán, prolisovaný česnek, pár kapek citronu a nasucho opražené piniové oříšky. Za méně jak 15 minut budete mít hotovo a výsledek vás jistě překvapí.
Co budete potřebovat?
- 150 g listů medvědího česneku
- 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
- 1 stroužek jemně nasekaného nebo prolisovaného česneku
- šťávu z poloviny citronu (použít můžete i nastrouhanou kúru)
- 50 g opražených piniových oříšků
- 150 ml řepkového oleje
- sůl a pepř
Jak na to?
Listy medvědího česneku nejprve opláchněte ve studené vodě a poté je nahrubo nasekejte.
Nasekané listy vložte spolu s parmazánem, česnekem, citronovou šťávou a piniovými oříšky do sekáčku a vytvořte hrubou pastu. Ochuťte solí a pepřem a do směsi přilijte olej. Krátce promíchejte.
Vzniklé pesto vložte do čistých skleniček a uchovávejte v lednici. V chladničce vydrží medvědí pesto i dva týdny.
Zdroj: Autorský text, redakce Ansu, Almost Off Grid, WebMD, Good Food




