Odstraníte víčko od jogurtu a naskytne se vám pohled na kalnou tekutinu, která se nachází na povrchu samotného mléčného produktu. Mírně znejistíte, protože nevíte, jestli náhodou není zkažený. Je vám to povědomé? Teď se konečně dozvíte, co vlastně tato tekutina je a jestli ji máte odstranit či do jogurtu pořádně zamíchat.
U mléčných výrobků člověk nikdy neví. Někdy vydrží mnohem déle, než hlásá nápis „Spotřebujte do“ na víčku, a občas je už zkažený týden před tím, než by se spotřeboval měl.
I to může být důvodem, proč často znejistíme, když se na povrchu jogurtu objeví zvláštní tekutina, která na nás nepůsobí příliš vábně. Jak to s ní tedy je? Měla by se vylít do dřezu nebo a v jogurtu nechat?
Vylévat do dřezu byste ji určitě neměli. Správnou volbou je nechat tekutinu v jogurtu, protože se jedná o kyselou syrovátku, která obsahuje spoustu prospěšných látek, píše portál First for Women. Obsahuje laktózu, vápník, draslík, probiotika a také bílkoviny, které jsou velmi zdravé a společně usilují o zdravé kosti a srdce.

Například draslík je velmi důležitý pro krevní tlak, správnou funkci nervového systému a svalů, píše portál Well and Good. Stejně tak jsou důležité bílkoviny, které jogurty obsahují (nejvíce jich obsahují jogurty typu skyr či řecký jogurt) – WHO doporučuje pro zdravého dospělého člověka denní dávku 0,83 g bílkovin na kg.
Jogurt se syrovátkou na povrchu si tedy můžete s radostí vychutnat! Ačkoliv je pochopitelné, že ne každý se odhodlá tuto tekutinu konzumovat, tak by byla škoda, aby její cenné látky přišly vniveč.
Zdroj: redakce, First for Women, Well and Good; Náhledový obrázek: Julian Hochgesang/Unsplash

