Kdo by nechtěl mít zdravá střeva? Takové, které jsou bez nadýmání, plynatosti, nevolnosti, průjmu, zácpy a bez jakýchkoli zdravotních problémů trávicího traktu. Většina těchto problémů může být obyčejnou občasnou žaludeční nevolností nebo důsledkem stresu či úzkosti, které způsobují, že naše břicho dělá kotrmelce, ale také mohou signalizovat problém jiných základních potíží.
Pokud tyto příznaky přetrvávají, je nejlepší poradit se s lékařem, ale pokud hledáte skvělou volbu nápoje, který může pomoci zlepšit prostředí vašich střev, nehledejte nic jiného než nejnovější posedlost průmyslu přírodních potravin: kombuchu.
Kombucha je fermentovaný nápoj vyrobený z černého nebo zeleného čaje, cukru a symbiotické kultury bakterií a kvasinek. Kombucha se vyrábí pětistupňovým procesem: louhování čaje , odstranění čajových lístků a filtrace, přidání cukru a bakterií, a fermentace po dobu 6 až 14 dní.
Kombucha má specifickou chuť, která nemusí každému chutnat, stojí však za to ji vydržet. Zdravotní účinky jsou významné.

Přestože kombuchy nejsou sycené, tato fermentace přirozeně způsobuje, že produkt bublá, takže s ním před otevřením uzávěru rozhodně netřepejte, jinak byste mohli mít nepořádek k uklízení (a prázdnou lahev)! Mějte na paměti, že kvašení kvasinek může mít za následek vznik malého množství alkoholu (do cca 0,5 %) ve výrobku.
Ačkoli kombucha obsahuje živé kultury, ne všechny druhy kombuchy používají mikroorganismy klasifikované jako probiotika. Probiotika jsou definována jako živé mikroorganismy, které při podávání v přiměřeném množství přinášejí hostiteli zdravotní prospěch. Mezi základní probiotické rody, které je třeba vyhledávat, patří Lactobacillus a Bifidobacterium, ale také Streptococcus, Saccharomyces, Bacillus, Enterococcus a Escherichia.
Tato probiotika jsou spojována s výhodami při prevenci nebo léčbě ekzémů, zánětlivých střevních onemocnění, syndromu dráždivého tračníku, některých typů průjmů, vysoké hladiny cholesterolu a možná i obezity. Bohužel neexistuje dostatek důkazů, které by potvrdily, zda fermentované potraviny nebo nápoje bez probiotik přinášejí významné zdravotní výhody.
Zdroj: Eat This, Náhledový obrázek: Unsplash

