Snižte plýtvání jídla jeho zmrazením: 5 překvapivých potravin, které můžete dát do mrazáku

Assorted vegetables placed on counter near jars with pasta

Vysoké ceny potravin nutí k většímu přemýšlení nad nákupy, vařením a skladováním potravin. Jeden ze způsobů, jak využít jídlo, které by se jinak muselo vyhodit, je jeho zamrazení. Všechno do mrazáku bohužel dát nejde, ale přesto lze zamrazit několik věcí, u kterých by vás to třeba ani nenapadlo, píše portál Real Simple.

Rýže a další obiloviny

Občas se stane, že uvaříme větší množství rýže nebo těstovin, než jsme plánovali a už teď víme, že nemáme šanci všechno sníst. Vyhazovat nic nemusíte, zmrazování vařených obilovin je možné. Navíc díky tomu ušetříte i nějaký ten čas navíc.

Sýry

Všechny sýry nejsou na zmrazení vhodné, ale například tvrdé sýry, čedar nebo parmazán můžete do mrazáku s klidem dát. Stejně tak i měkké sýry, které používáte k přípravě pizzy, lasagní, toustů nebo jiného jídla můžete zmrazit. Nejčastěji se jedná o sýry, které používáte k vaření, ale využijete pouze menší množství, než jaké je obsaženo v balení. Sýry jako je hermelín se do mrazáku bohužel nehodí.

Ořechy

Všichni dobře víme, že ořechy obsahují zdravé tuky, ty však mohou po čase žluknout. To se může stát hlavně v případě, že si pořídíte velké balení, které nelze sníst do několika týdnů. Díky zmrazení vám vydrží podstatně delší dobu a stále budou přínosem pro vaše zdraví.

red tomato beside green leaves
Foto: Önder Örtel/Unsplash

Houby

Pokud s oblibou chodíte do lesa na houby, pak nejspíš víte, jak rychle se kazí. Pokud je uvaříte a zbavíte vody, pak je můžete dát do mrazáku a použít je klidně až v zimě na krémovou houbovou omáčku, která vám připomene vaše podzimní pobíhání po lese.

Avokádo

Avokádo patří mezi tropické ovoce, u kterého je jeho čerstvost tak trochu oříšek. Dlouho je tvrdé a když už změkne, tak za pár dnů začne hnít. Pokud se vám naskytne příležitost koupit několik avokád za dobrou cenu, nemusíte si lámat hlavu s jejich spotřebou. Můžete je zmrazit! Avokádo je však nutné vyloupnout ze slupky, nakrájet na kostičky a vhodně zabalit.

Zdroj: Real Simple, WoolWorths; Náhledový obrázek: Sarah Chai/Pexels