Připravte si krémovou norskou kaši s máslem a skořicí, která vás v zamračených dnech spolehlivě zahřeje

norská kaše Risengrynsgrøt recept, snídaně

Norský recept na dokonale jemnou kaši, známou také jako Risengrynsgrøt, se skládá zejména z rýže. Tato krémová pochoutka se připravuje ve Skandinávii na Štědrý den a věřte tomu, že si ji zamilujete i v těchto zamračených dnech, kdy uvítáte každý příjemný pocit tepla. Pojďte si ji připravit a užijte si její úžasnou chuť.

Norskou kaši si můžete připravovat klidně i každý den. Její příprava totiž není nijak zvlášť složitá a není pochyb, že potěší každého milovníka sladkých dobrot.

Jak připravit norskou kaši?

Příprava norské kaše spočívá zejména v tom, že je třeba ji vařit dlouze na nízkém plameni. Jinak na ní ale není nic složitého. Můžete si jí připravit klidně i víc a dát si ji do lednice třeba na zítřejší snídani. Kaši stačí ohřát a bude stále vynikající. Pro přípravu budete potřebovat krátkozrnnou rýži, vodu, sůl, mléko a cukr. Každá miska s kaší se pak popráší skořicí a pro maximálně lahodnou chuť se přidává i máslo.

Potřebné ingredience pro 3 porce:

  • 1 šálek krátkozrnné rýže
  • 1 šálek vody
  • ½ lžičky soli
  • 5 šálků mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy:

Rýži několikrát propláchněte, osolte a dejte vařit. Po asi 10 minutách by se měla většina vody vstřebat. V tuto dobu k rýži přidejte veškeré mléko a cukr. Všechno dobře promíchejte a dejte vařit na nejnižší stupeň na přibližně 20-40 minut. Obecně platí, že čím déle necháte kaši vařit, tím jemnější a lepší by měla být. Kaši často míchejte, aby se zespodu nepřipalovala. Mějte na paměti, že se během vaření bude mléko vstřebávat a vypařovat, takže bude kaše houstnout. 

Jakmile bude rýže uvařená, kaše hustá a perfektně krémová, pak budete mít hotovo. Kaši dejte do misek, posypte ji skořicí a doprostřed misky přidejte máslo. Pak už jen zbývá se pohodlně usadit a užít si lahodnou chuť norské kaše. Dobrou chuť!

Zdroj: Scandinavian Cookbook, Masala Herb; Náhledová fotografie: Max Bonda/Pexels