Pečené brambory jsou oblíbenou pochoutkou nejen v zahraničí, ale čím dál víc i u nás. Jejich příprava v troubě ale trvá poměrně dlouho. Nadýchané pečené brambory s křupavým povrchem si můžete připravit i v mikrovlnce, a to během chviličky.
Připravit pečené brambory v mikrovlnné troubě by napadlo asi málokoho, ve skutečnosti je to šikovný způsob, jak si ušetřit spoustu času. Kromě toho oceníte i lepší chuť, protože brambory připravované tímto způsobem jsou nadýchané a mají vláčnou strukturu, kdežto brambory připravované v troubě jsou často příliš vysušené.
Brambory se v mikrovlnné troubě připravují přibližně 10 minut a chutnají naprosto famózně. Je zcela na vás, čím si je rozhodnete ozdobit nebo naplnit. Jediná nevýhoda tohoto způsobu přípravy spočívá v tom, že slupka není křupavá. To ale můžete hravě vyřešit tím, že je potřete olivovým olejem, posypete solí a dáte na 10 minut do trouby.
Postup přípravy:
Pokud chcete mít brambory perfektní se vším všudy, předehřejte si troubu na 230 stupňů. Poté brambory vydrhněte, osušte a ze všech stran je několikrát propíchněte vidličkou. Pak už nezbývá nic jiného, než dát brambory na talíř a přibližně 8-12 minut při výkonu 1000 W ji ohřívat v mikrovlnné troubě. Nezapomeňte ji jednou obrátit. Po této době bude brambora velmi horká, měla by však být měkká a jít snadno propíchnout vidličkou. Pokud ne, vraťte ji do mikrovlnky na další 1-2 minuty.
Pokud máte rádi i tu křupavou část, hotovou bramborku potřenou olivovým olejem a posypanou solí vložte do rozehřáté trouby, kde ji necháte přibližně 10 minut – zkrátka do té doby, než bude slupka křupavá.
Jakmile praskne slupka brambory, můžete je podávat. Doporučujeme brambory nakrojit a ozdobit je máslem, sýrem, nebo třeba zakysanou smetanou s pažitkou.
Zdroj: Autorský text, redakce Ansu, Delish, Simply Recipes; Náhledová fotografie: RitaE/Pexels