Nezapomeňte prořezávat rajčata, přinese vám to větší úrodu: Jak na to?

rajčata

Vypěstovat si rajčata na vlastní zahrádce či balkoně je k nezaplacení. Jejich chuť se s těmi kupovanými totiž nedá vůbec srovnat. Jak se o rajčata starat, abyste měli co největší úrodu? Klíčem k úspěchu je pravidelné prořezávání.

Šťavnatá rajčata s výraznou chutí si dopřejete jedině ze své zahrádky. Abyste sklidili rajčat co nejvíce, nezapomínejte o ně pečovat – kromě každodenní zálivky postačí pravidelné prořezávání. Jak na to? To vám prozradíme na následujících řádcích.

Prořezávejte rajčata. Má to své výhody

Největší výhoda pravidelného prořezávání rajčat je nepochybně lepší růst. Jelikož se rostlina nebude muset tolik soustředit na růst listů, může dát veškerou svou energii do plodů. Kromě bohatší úrody se můžete těšit také na větší rajčata.

Jelikož bude mít rostlina méně listů, bude kolem ní lépe cirkulovat vzduch a rajčata tak budou zdravější a budou rychleji dozrávat. Nebude hrozit riziko napadení různými houbami a rostlina bude jednoduše krásná.

rajčata
Foto: Chinh Le Duc/Unsplash

Jak správně prořezat rajčata

Prořezáván rajčat není nijak složité a zvládnete to během chvilky. Rostlinu začněte prořezávat hned poté, co se objeví první květy.

Odstraňte přísavníky

Nejdříve vyhledejte hlavní stonek rostliny. Od toho vedou hlavní větve rostliny, na kterých rostou rajčata. Mezi hlavním stonkem a hlavními větvemi jsou přísavníky, které je potřeba odstřihnout nebo odštípnout, aby rajčatům nebraly energii.

Odstraňte nejnižší listy

Nejnižší listy jsou pro růst rajčat zbytečné a je vhodné je odstranit. Odstřihněte listy 15-30 cm od země, abyste zabránili tomu, že by se na rostlinu dostaly bakterie a houby způsobující nemoci rostliny.

Na co si dát pozor?

Pokud se chystáte rajčata prořezat, nezapomeňte si dát pozor na několik věcí. Tou první je příliš agresivní prořezání – raději rostlinu prořezejte méně a pak chvíli sledujte, jak se jí daří. Důležité je vědět i to, že byste nikdy neměli prořezávat mokrou rostlinu (například těsně po zalití nebo po dešti), protože je v tuto dobu vyšší riziko výskytu chorob. Vždy tedy počkejte, až bude rostlina i její listy suchá.

Zdroj: Autorský text, redakce Ansu, Martha Stewart, The Spruce; Náhledová fotografie: Markus Spiske/Unsplash