Jak zamrazit pečivo: 4 jednoduché tipy

pečivo, zamražování pečiva

Zamražení pečiva může být vhodným řešením pro jeho uskladnění. Kdy a proč? A jakým způsobem se to provádí správně?

Zamražovat, nebo ne?

Téměř všichni tak s přebytky housek nebo chleba automaticky činíme. Nezamýšlíme se ale nad tím, jestli je to vůbec vhodné. Výživoví experti uklidňují: Tím, že vložíte například chleba do mrazáku, určitě nic nezkazíte.

Zamražování je tedy povoleno. Má naopak dokonce výhodu. Jednak vložením do chladu zcela zastavíte proces možného plesnivění jídla, a navíc zabráníte i rekrystalizaci obsažených škrobů. To má za následek nežádoucí tvrdnutí pečiva až do fáze nepoživatelnosti.

Jen je potřeba dodržovat určité zásady. S těmito čtyřmi jednoduchými triky se vám určitě zmražení i rozmražení podaří. Jedná se o následující zásady:

  • Pečivo musí být čerstvé
  • Na druhu nezáleží
  • Pečivo důkladně zabalte
  • Nepřekračujte trvanlivost

Pečivo musí být čerstvé

Ona plíseň může váš chléb pokrýt rychle, už v horizontu 48 hodin. Až v rozmezí 3. až 5. dne ji ale reálně uvidíme pouhým okem. Jíst pečivo až za několik dní tak může být potenciálně zdraví nebezpečné. Proto je vhodné příliš s myšlenkou na mrazák neotálet a vložit do něj pečivo ještě čerstvé.

Ovšem pozor, nemělo by být ještě teplé, ale ani vlažné. Náraz teplého vzduchu s tím studeným totiž způsobí zapaření. Což naopak vznik plísní odstartuje.

Na druhu nezáleží

Možná zcela intuitivně mrazíte nejen chléb, ale třeba i rohlíky. To je samozřejmě zcela v pořádku. Ale co další druhy pečiva, hodí se pro zamražování i ty?

Zbylo vám sladké pečivo, jako jsou vánočky, bochánky, koláče, buchty? Dát do mrazáku je rozhodně můžete. Tento způsob uskladnění snesou i koblihy. Mrazit můžeme i výrobky z piškotového, listového, křehkého nebo lineckého těsta.

Zamrazit můžete v některých případech i „polotovar“ v podobě těsta. Podobně postupovat můžeme u těsta kynutého. Naopak piškotová, třená nebo olejová těsta se k této formě uchovávání nehodí.

Pečivo důkladně zabalte

 Studený vzduch tedy potlačí nežádoucí procesy, o které v našem chlebu nebo rohlíku určitě nestojíme. Současně ale vede k vysušování pečiva. Tomu zabráníme jedině jeho důkladným zabalením.

Optimálně tak obalte jednotlivé kusy do alobalu. Ten totiž účinně brání přístupu kyslíku. A ještě vše vložte do klasického mikrotenového sáčku, ze kterého vytlačíte vzduch.

Zmražujte vždy menší množství pečiva, promražení bude rychlejší. Chléb před zamrznutím nakrájejte na plátky a jednotlivé krajíce od sebe oddělte kouskem alobalu nebo fólie. Díky tomu si budete moci pohodlně vyndat jen takovou porci, kterou jste aktuálně schopni sníst. Pečivo vyndané z mrazáku je nutné dojíst. Opětovné zamražování je nevhodné.

Nepřekračujte trvanlivost

Zamražené pečivo má poměrně dlouhou trvanlivost. Chléb vám v tomto stavu vydrží až 6 měsíců, u rohlíku a housek je lhůta stejná. Výrobky z piškotového, křehkého a lineckého těsta v mrazáku „přežijí“ až 10 měsíců. Výrobky z lineckého těsta uchovávejte nejdéle 1 měsíc.

Některé zdroje však doporučují nepřekročit konkrétně u chleba horizont několika týdnů, maximálně pak 3 měsíců. Pak hrozí znehodnocení kvality.

Jakmile se rozhodnete pečivo rozmrazit, můžete tak učinit ideálně v ledničce. Už ne tak doporučováno bývá rozmražení při pokojové teplotě. Méně vhodná je i mikrovlnná trouba. Pečivo nebude křupavé. S tím vám pomůže trouba klasická, proces rozmražení v ní ale není tolik hospodárný.

Zdroje: https://www.arecenze.cz/mrazaky

Tento článek je sponzorovaný.