Trouba se sice nezašpiní tak jako třeba pánev, ale přesto se v ní usazují nečistoty, jídlo a pachy. Pokud vás zajímá, jak snadno vyčistit troubu, jste tu správně. Vysvětlíme si, jak nejlépe vyčistit vnitřek trouby i sklo.
Vyčistit troubu není tak složité, jak se na první pohled může zdát. Je však důležité znát triky, díky kterým to bude snažší. Jaké to jsou?
Proč je důležité pravidelně čistit troubu
Trouba by se správně měla důkladně vyčistit každé přibližně tři měsíce. Díky tomu se zbavíte zbytků jídla, omáček, olejů nebo čehokoliv jiného, co tam nepatří. Kromě toho, že odstraníte bakterie a pachy, to má další výhodu. Špína totiž může snižovat výkon trouby, čemuž pravidelným čištěním spolehlivě předejdete.
Jak snadno vyčistit troubu
Čistit troubu každé tři měsíce je docela častá povinnost. Jak to tedy udělat, abyste ji vyčistili snadno a rychle?
Před čištěním si předehřejte troubu
Jeden z nejdůležitějších a nepochybně také nejchytřejších kroků, jak snadno vyčistit troubu, je její mírné předehřátí. Díky teplu se totiž nečistoty uvolní a změkčí, takže půjdou snáz vyčistit. Jakmile se po vypnutí začne trouba ochlazovat, vzniklá kondenzace zabrání opětovnému usazení nečistot ve vnitřku trouby i na skle. A v tu chvíli nastává vaše šance.
Nejdříve z trouby vytáhněte všechny rošty a odstraňte z ní hrubé nečistoty. Poté troubu předehřejte na přibližně 90 stupňů a nechte ji se nahřívat přibližně 45 minut. Poté ji vypněte a počkejte, až vychladne. Při vyhřívání můžete do trouby dát na 20 minut plech, do kterého nalijete směs vody a octa. Tato směs se bude odpařovat a s odmašťováním trouby pomůže ještě více.
Jakmile trouba vychladne, natáhněte si rukavice, vystříkejte troubu čisticím přípravkem a pusťte se do klasického úklidu, při kterém vám bude pomáhat obyčejná houbička. Věřte tomu, že teď už to půjde velice snadno.
Zdroj: Redakce, autorský text; Náhledová fotografie: Andrea Davis/Unsplash