Mrazák je parádní pomocník, který nám pomůže udržet jídlo déle čerstvé, ale také nabízí možnost mít ho okamžitě po ruce. Napadlo vás ale někdy, jak dlouho vlastně vydrží maso v mrazáku bez toho, aniž by se výrazně snižovala jeho kvalita? Trvanlivost jednotlivých druhů masa se může lišit až o měsíce.
Možná si myslíte, že maso v mrazáku vydrží neomezeně dlouho, to však není tak úplně pravda. Ani v mrazáku není zcela v bezpečí před bakteriemi a je nutné na to brát ohled. Navíc, jak jistě víte, pokud je cokoliv v mrazáku příliš dlouho, přestane to chutnat dobře. Už jen kvůli tomu byste neměli mít v mrazáku cokoliv déle než jeden rok.
Maso vydrží méně, než byste možná čekali
Doporučená doba uchování masa při teplotě -18 °C je možná nižší, než byste čekali. Například u drůbeže je to 8-10 měsíců, protože obsahuje nejméně tuku, u vepřového a mletého masa jsou to přibližně dva měsíce, uzeniny byste pak měli spotřebovat ideálně do měsíce! Vnitřnosti vydrží zhruba 3 měsíce.
Mořské ryby jsou na tom pravděpodobně nejlépe, doporučená doba uchování v mrazáku je přibližně jeden rok. Ale pozor: u sladkovodních ryb už jsou to maximálně 3 měsíce.
Neříkáme, že po této době bude maso zkažené a nebo se nebude dát jíst. Jeho kvalita bude ale výrazně nižší a může být ovlivněna zejména jeho chuť či struktura.
Obecné pravidlo: Maximálně jeden rok, ideálně méně
Obecně platí, že byste měli jídlo z mrazáku využít do maximálně jednoho roku. To platí například u ovoce a zeleniny, pečiva a dalších potravin. Například takové omáčky a polévky by se měly spotřebovat do dvou měsíců, rohlíky byste nejspíš po 6 měsících v mrazáku už jíst ani nechtěli.
Zdroj: Autorský text, redakce Ansu, Kupi, nzip; Náhledová fotografie: Ello/Unsplash