Jak dlouho vydrží maso v mrazáku: Je to méně, než si možná myslíte

Mrazák je parádní pomocník, který nám pomůže udržet jídlo déle čerstvé, ale také nabízí možnost mít ho okamžitě po ruce. Napadlo vás ale někdy, jak dlouho vlastně vydrží maso v mrazáku bez toho, aniž by se výrazně snižovala jeho kvalita? Trvanlivost jednotlivých druhů masa se může lišit až o měsíce.

Možná si myslíte, že maso v mrazáku vydrží neomezeně dlouho, to však není tak úplně pravda. Ani v mrazáku není zcela v bezpečí před bakteriemi a je nutné na to brát ohled. Navíc, jak jistě víte, pokud je cokoliv v mrazáku příliš dlouho, přestane to chutnat dobře. Už jen kvůli tomu byste neměli mít v mrazáku cokoliv déle než jeden rok.

Maso vydrží méně, než byste možná čekali

Doporučená doba uchování masa při teplotě -18 °C je možná nižší, než byste čekali. Například u drůbeže je to 8-10 měsíců, protože obsahuje nejméně tuku, u vepřového a mletého masa jsou to přibližně dva měsíce, uzeniny byste pak měli spotřebovat ideálně do měsíce! Vnitřnosti vydrží zhruba 3 měsíce.

Mořské ryby jsou na tom pravděpodobně nejlépe, doporučená doba uchování v mrazáku je přibližně jeden rok. Ale pozor: u sladkovodních ryb už jsou to maximálně 3 měsíce.

Neříkáme, že po této době bude maso zkažené a nebo se nebude dát jíst. Jeho kvalita bude ale výrazně nižší a může být ovlivněna zejména jeho chuť či struktura.

Obecné pravidlo: Maximálně jeden rok, ideálně méně

Obecně platí, že byste měli jídlo z mrazáku využít do maximálně jednoho roku. To platí například u ovoce a zeleniny, pečiva a dalších potravin. Například takové omáčky a polévky by se měly spotřebovat do dvou měsíců, rohlíky byste nejspíš po 6 měsících v mrazáku už jíst ani nechtěli.

Zdroj: Autorský text, redakce Ansu, Kupi, nzip; Náhledová fotografie: Ello/Unsplash