Právě teď je ideální období na využívání petržele v kuchyni. Mnozí z nás si ji totiž pěstují doma a dávají ji do polévek, omáček, salátů a také s ní zdobí chlebíčky. Petržel má ale i spoustu zdravotních benefitů, které rozhodně nejsou zanedbatelné.
Petržel hladkolistá (nebo kadeřavá) je poměrně přehlížená bylina, která dokáže dodat jídlu určitý šmrnc. Můžete ji pěstovat na zahradě, balkoně nebo na okně a používat ji univerzálně tam, kam se vám to zrovna bude hodit.
Petržel je výživná bylinka, která podpoří srdce i zrak
Jelikož lidé většinou nepoužívají petržel ve vyšším množství, ale spíš jen sem tam přidají do jídla několik lístků, nemají důvod přemýšlet nad tím, jaké má benefity pro zdraví, protože se vzhledem ke konzumovanému množství nezdají být příliš významné. A to je samozřejmě pochopitelné, ale zároveň je fajn vědět, v jaké oblasti umí látky obsažené v petrželi pomoci. Pojďme se na ně zaměřit.

Petržel obsahuje plno vitamínů, jenž stojí za zmínku. Tak například bychom v ní našli kyselinu listovou, vitamín C, K a draslík. Tato kombinace má pozitivní vliv na funkci srdce, pomáhá snižovat krevní tlak a bojuje proti poškození cév. Antioxidanty pomáhají snižovat záněty v těle, které mohou mimo jiné přispívat i k srdečním onemocněním.
Studie provedená na více než 10 000 lidech pak prokázala, že jedinci s nejvyšším příjmem vitamínu C mají výrazně nižší riziko vzniku srdečních onemocnění ve srovnání s těmi, kteří mají jen velmi nízký příjem vitamínu C. Ale pokud potřebujete výrazněji doplnit tento vitamín, raději si dejte pořádnou porci pomeranče nebo vodu s citronem.
Kromě srdce dokážou látky obsažené v petrželi podpořit i zrak. Najdeme v ní vysoký obsah látek jako je beta-karoten (provitamín A), lutein a zeaxantin. Ty jsou zajímavé nejen pro svou schopnost chránit zrak a podporovat jej, ale také proto, že umí filtrovat škodlivé modré světlo, kterého přijímáme všichni možná až příliš – a to zejména z obrazovek. Díky tomu chrání sítnici oka.
Pokud tedy ještě stále zvažujete, že si petržel vypěstujete, neváhejte a pusťte se do toho. Stačí si koupit semínka, umístit je do čerstvého substrátu a pravidelně zalévat. Sklízet můžete už za několik týdnů a na podzim můžete rostlinku v květináči přesunout dovnitř, kde vám bude k dispozici i nadále.
Zdroj: Autorský text redaktorky, Healthline, WebMD, nzip.cz, MDPI, NIH (1), (2), (3), (4), (5)

