Odbourává nadýmání, posiluje imunitu a zabíjí špatné bakterie: Co je kombucha a co všechno dokáže?

person holding clear drinking glass with orange liquid

Kombucha je čím dál oblíbenější nápoj se zvláštním názvem, jehož pravidelné popíjení může mít velký zdravotní přínos pro tělo. Co to vlastně kombucha je, jak se vyrábí a jaké má účinky?

Kombucha je fermentovaný čajový nápoj, do kterého se přidávají kvasinky a kultury bakterií. Po smíchání s cukrem se z něj stává kombucha v celé své kráse – jemně perlivý nápoj nadupaný zdravými bakteriemi, které dokážou bojovat proti spoustě zdravotním neduhům.

Zdravotní účinky kombuchy

Ačkoliv kombucha obsahuje spoustu zdravých bakterií, tak se nejedná o zázračný všelék, který vyřeší všechny potíže a nemoci. Pokud ji však budete po menších dávkách popíjet každý den, můžete čerpat z několika příjemných zdravotních účinků.

Za většinu zdravotních účinků kombuchy vděčíme zejména obsaženým probiotikům. Jedná se například o odbourávání nadýmání a podporu střev a imunity. V tomto nápoji je obsažen také vitamin B, který podporuje energii, metabolismus a třeba i růst vlasů a nehtů. To ale není všechno.

clear glass jar with brown liquid
Foto: Tim-Oliver Metz/Unsplash

Dokáže zabíjet špatné bakterie

Kombucha dokáže díky obsahu kyseliny octové ničit nezdravé bakterie, které tělu škodí. Kombucha vyrobená z černého nebo zeleného čaje má silné antibakteriální účinky, které bojují také proti kvasinkám rodu Candida.

Může snížit riziko srdečních chorob

Na srdeční choroby lidé bohužel umírají nejčastěji na světě. Podle provedené studie kombucha dokáže zlepšit srdeční zdraví, a to hlavně díky snižování „špatného“ cholesterolu (LDL). Pitím kombuchy lze některým srdečním onemocněním předcházet. Tato studie však zatím nebyla potvrzena na lidech.

Obsahuje antioxidanty

Kombucha obsahuje také antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, jenž mohou poškodit buňky – přispívají k jejich ochraně. Příjem antioxidantů může tedy být dobrou prevencí proti vážným nemocem.

Jak vidíte, zařazení kombuchy do svého pitného režimu se rozhodně vyplatí. Zejména proto, že podporuje zdraví střev, které mají na starost více funkcí našeho těla, než bychom možná čekali. Kombucha neobsahuje mnoho kofeinu, ale i tak dokáže příjemně nakopnout energií.

Zdroj: Real Simple, Healhtline; Studie – Wiley Online Library, Pubmed, National Library of Medicine; Náhledový obrázek: Dannie Sorum/Unsplash

error: Content is protected !!