Občas si při přípravě sladkého pečiva vystačíme se základními surovinami, které nechybí v žádné spíži či lednici. Chutné skořicové muffiny jsou toho důkazem. Jsou krásně vláčně a vydrží měkké i několik dní. Jejich příprava je vhodná i tehdy, když k vám zavítá náhlá návštěva – jsou hotové do 30 minut a podávat je můžete prakticky ihned. Těsto na ně si můžete navíc ozvláštnit dle vlastních preferencí – jsou skvělé s drobným ovocem či s nasekanou hořkou čokoládou.
Chladné podzimní dny přímo vybízí k vychutnání si něčeho teplého a ideálně i sladkého. Skořice je jako stvořená k podzimu a její štiplavá chuť zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Připravte si jednoduché muffiny, ke kterým vám bude stačit jen pár surovin.
Použitím ztuženého tuku při přípravě skořicových muffinů docílíte nadýchaného těsta, které po upečení vydrží dlouho měkké. Abyste zvýraznili intenzitu skořice, použijte namísto moučkového cukru cukr krupicový. Vláčnosti dosáhneme přidáním vejce a mléka. Celozrnná mouka je bohatá na vlákninu a výživnější než klasická bílá mouka. Receptu vévodí nejen dominantní vůně skořice, ale rovněž specifická chuť muškátového oříšku. Kyprost muffinů zajistí pár gramů kypřícího prášku, díky kterému nám těsto v troubě krásně vyběhne. Aby muffiny po vytažení z trouby nepůsobily příliš „obyčejně“, můžeme je po vychladnutí polít polevou z vychlazeného másla, skořice a cukru.
Potřebné ingredience:
- 50 g tuku
- 100 g cukr krystal
- jedno vejce
- 200 g celozrnné mouky
- 75 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- půl lžičky muškátového oříšku
- sůl
Nadýchané skořicové muffiny: Postup přípravy
Pečící troubu předehřejte na 180 °C. Ve velké míse utřete 50 g tuku se 100 g cukru krystal do světlé a nadýchané pěny. Do směsi zlehka zašlehejte jedno vejce. V druhé míse promíchejte 200 g celozrnné mouky, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli a půl lžičky muškátového oříšku. Suché přísady přidávejte postupně k vaječné směsi a pozvolna přilévejte i 75 ml mléka, dokud se vám veškeré ingredience nespojí v hladké těsto.
Formu na muffiny vymažte slunečnicovým olejem, případně ji vyložte papírovými košíčky, které těstem naplňte zhruba do poloviny. Muffiny pečte v předehřáté troubě 15 až 20 minut.
Než budou muffiny hotové, připravte si polevu – ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě rozpusťte 3 lžíce másla. V misce smíchejte půl hrnku krystalového cukru s 1 lžičkou skořice. Až muffiny vychladnou, vršky namočte do másla a poté je obalte ve směsi cukru a skořice. Hotové muffiny podávejte ještě teplé, lépe tak vynikne jejich kořeněná chuť.
Zdroj: Autorský text, redakce Ansu, TasteofHome, Natasha’s Kitchen; Náhledová fotografie: Jenny Galloway/Unsplash