Připravte si snídani plnou bílkovin: Zdravé lívance ze tří surovin, které má po ruce každý

tvarohové lívance, tvaroh, palačinky

Všichni jsme už nejspíše slyšeli o lívancích z banánů, vajec a ovesných vloček. Jsou hutné, a dokážou nás tak zasytit na celé dopoledne. Opravdu jsou ale tak zdravé, jak se domníváme? Vyloženě nezdravé rozhodně nejsou, ale v poslední době se do popředí dostává jejich odlehčená verze, která se rovněž skládá z pouhých třech základních surovin. Tato verze je do značné míry lehčí a nadýchanější. V čem se tedy liší od klasické varianty?

V pouhé jedné surovině – tvarohu. Smícháním s vejci a ovesnými vločkami vznikne spolu s tvarohem těsto, které se při smažení „nafoukne“ a dosáhne výšky, o kterou při přípravě lívanců usilujeme. Navíc, pokud máte k dispozici nepřilnavou pánev, nemusíte použít žádný tuk. A ano, správně tušíte, že odlehčená varianta je navíc bezlepková a bohatá na bílkoviny.

Co budete na přípravu lehkých a křupavých lívanců potřebovat? Do stolního mixéru či blenderu postupně přidejte ovesné vločky, stejný díl nízkotučného tvarohu, vejce a špetku soli. Na jednu porci použijte zhruba ½ šálku ovesných vloček, ½ šálku tvarohu a 2 vejce. S poměrem ovesných vloček a tvarohu si ale můžete pohrát dle vaší vlastní libosti, abyste dosáhli struktury lívance, která vám vyhovuje nejvíce.

Až budete mít směs připravenou, nalijte těsto do nepřilnavé pánve a pozvolna ji smažte na středním plameni. Pokud se obáváte, že těsto bude lepit nebo nedisponujete nepřilnavou pánví, použijte přibližně polévkovou lžíci řepkového oleje či ghí. Abyste zjistili, zda je lívanec připraven k otočení, vsuňte pod něj špachtli či plochou vařečku – těsto musí působit pevným dojmem. Před podáváním můžete hotový lívanec zlehka pokapat javorových sirupem, na ozdobu přidat konopná nebo chia semínka, oblíbené ovoce či kvalitní ořechové máslo.

Zdroj: Autorský text, redakce Ansu, Tasting Table, Good Food; Náhledová fotografie: Ash Craig/Pexels