Přemýšlení nad tím, jak se asi žilo v minulosti, člověku dává prostor na fantazii. Pokud byste přemýšleli nad tím, jak se stravoval Karel IV., pravděpodobně byste to neuhodli. Některá jeho jídla byla tak odporná, že by je dnes nejspíš nezvládl pozřít ani člověk, který jinak snese mnohé.
Karel IV. mohl mít pochopitelně vše, co jeho doba nabízela. Výběr jídla patří mezi maličkosti, které však mnohé milovníky historie mohou skutečně zajímat. Už tehdy si král zakládal na stravě, lékař mu doporučoval nepít moc vína, jíst co nejméně uzenin a ideálně jíst jen jedno velké jídlo denně, píše portál Sanquis.
Na hostinách jedl Karel IV. poněkud normálně
Když se sešli hosté na hostině, jedl Karel IV. samé dobré věci. Pochutnával si na zvěřině, chlebu a dokonce i rybách. Na jeho stole byste mohli spatřit například kančí hlavu s granátovým jablkem, křepelky a další malé ptáčky.
V soukromí si Karel IV. pochutnával na zvláštních pokrmech
Když se nikdo nedíval, dával si Karel IV. k jídlu skutečně zajímavé pokrmy. Ve středověku však patřily mezi poměrně normální. Mezi tyto jídla patřil třeba bobří ocas, dušená vemínka, pečená prasečí ouška či polévka z vrány.
V jídle mohl být jed
Panovníci museli být obezřetní, aby nepozřeli jed. „V bohaté směsi ingrediencí se snadno skryje jed,“ varoval například krále Jana Lucemburského jeho lékař. Panovníci se měli vyhýbat jídlům kořeněným, příliš sladkým a slaným, ale i kyselým a ostrým.
Zdroj: Sanquis, Slu, Dotyk; Náhledový obrázek: Openverse