Co jedli a pili lidé ve starověkém Římě: Někteří si dopřávali přepychové hostiny, neodmítli ale ani chléb se solí

co jedli a pili lidé ve starověkém římě

Staří Římané jsou známí pro své bohaté hostiny, za které by se nemuseli stydět ani dnes. Ve skutečnosti však většina lidí tímto způsobem nežila, jejich strava byla mnohem prostší. Pojďte se podívat co nejčastěji jedli a pili lidé ve starověkém Římě.

  • Staří Římané rádi pili víno, vždy si jej ale ředili s vodou. Voda neměla moc dobrou kvalitu, takže ji pili s vínem nebo s octem. Tímto způsobem se zbavovali také bakterií.
  • Mezi bohatými a chudými byl ve starověkém Římě pochopitelně velký rozdíl. Zatímco bohatí si dopřávali maso, kvalitní chléb a čerstvou zeleninu, chudí lidé jedli zejména luštěniny, hrubý chléb a ovoce.
  • Římané používali také koření a dochucovadla. Nejoblíbenější byla sůl, která měla kromě chuti také konzervační vlastnosti.

Co jedli lidé ve starověkém Římě?

Mezi bohatými a chudými byl ve starověkém Římě obrovský rozdíl. Bohatí se často oddávali přepychovým hostinám, kdežto chudí jedli spíše základní suroviny.

Snídaně byla pro Římany poměrně skromná, většinou konzumovali chleba se solí, medem nebo olivovým olejem, ke kterému pili vodu nebo slabší víno. Víno se běžně konzumovalo po celý den, a to ve všech společenských vrstvách. Nejdůležitější surovinou římské stravy byly nepochybně obiloviny. Chleba se vyráběl z pšenice a ječmene a jedli ho denně chudí i bohatí. Chudí však měli k dispozici horší chleba, byl tmavší a poměrně hrubý.

Oběd měli Římané vydatnější, stále se však nejednalo o hlavní jídlo dne. Rádi si dopřávali uzeniny, sýry či ovoce. Ovoce bylo velmi dostupné, dalo se koupit téměř na každém trhu a jedli ho opět lidé ze všech společenských vrstev.

Večeře byla pro Římany nejdůležitější. Podle toho, co si rodina mohla dovolit, se na stolech vyskytovaly nejčastěji různé druhy masa, zeleniny a samozřejmě i dezertů. Kdo si nemohl dovolit maso, ten konzumoval fazole, hrách, čočku či vejce. Extrémně bohatí lidé měli na talíři občas i maso z pštrosů či pávů. Chudí lidé běžně konzumovali kaše či luštěniny ze špaldy či ječmene, ale také ovoce jako jablka, hrušky či hroznové víno.

Co pili lidé ve starověkém Římě?

Nejběžnějším nápojem ve starověkém Římě byla voda, často však měla pochybnou kvalitu. To Římané vyřešili tak, že do vody přidávali ocet nebo víno. Díky tomu měla být o něco chutnější, ale hlavně se tímto způsobem zbavovali bakterií. Pilo se také mléko, to se však podávalo hlavně dětem a nemocným lidem.

Koření a dochucovadla

Římané si své pokrmy rádi dochucovali, nejčastěji používali obyčejnou sůl (kromě chuti ji využívali i pro její konzervační vlastnosti). Používali také rybí omáčku, která měla podobné využití jako má dnes sójová omáčka. Nechyběly ani bylinky jako je koriandr, kmín či máta. Často využívali také med a ocet.

Zdroj: Autorský text, redakce, History Skills, Smithsonian National Museum of Natural History; Náhledová fotografie: Ilona Frey/Unsplash

error: Content is protected !!